Vanavond stelde de stad de diverse scenario's en de planning via een videochat aan de buurt Wuytsbergen-Ekelen voor. Die vid-chat is echter compleet in de mist gegaan door een pak technische problemen, een aantal vragen werden afgevoerd.
Buurtbewoner Michel P. : 'Wat was dat amateuristisch! Veel onze buurtbewoners geraakten niet op de pagina om vragen te stellen. En als de stad dan eindelijk antwoorden gaf op enkele vragen, loopt de live stream vast en worden de vragen afgevoerd.
Die worden dan meegenomen naar de zogezegde 'begeleidingsgroepen'. Jawadde, dat is weer een hersenspinsel van die N-VA-schepen voor mobiliteit, die uit Kasterlee komt. Ze kent niks van Hertals, maar dat wisten we al langer.'
'Toch vaste knip?'
'Een schijnvertoning met het aflezen van vooraf opgestelde tekstjes, die gewoon herhaald worden, geen woord over de stemming op de gemeenteraad, geen woord over de petitie van meer dan 536 buurtbewoners, geen antwoord op de vele vragen die de buurtbewoners vooraf gesteld hebben...
De roep van de buurt is duidelijk genoeg! Het hele proces van zogezegde 'participatie', het woord dat ze zo graag in de mond nemen, is een klucht van formaat aan het worden.'
'Eerst zal op het kruispunt van Wuytsbergen en Vogelzang een verkeersfilter met nummerplaatherkenning getest worden. Daarna wordt een groene verkeersfilter uitgetest', reageert burgemeester Mien Van Olmen.
'We hadden eerder al beslist om de proefopstelling van de groene verkeersfilter uit te stellen tot na het digitale contactmoment. Nu hebben we beslist om eerst de verkeersfilter met nummerplaatherkenning te testen, en daarna pas de groene verkeersfilter.
We willen de buurt op een rustige manier de effecten van de twee scenario's laten ervaren. We komen hier ook tegemoet aan de vele vragen van buurtbewoners die effectief een oplossing vragen.
Uitstel is geen afstel. Belangrijk is dat mensen hun mening blijven geven op het participatieplatform en zich blijven inschrijven voor de begeleidingsgroepen. We blijven samen met de bewoners zoeken naar de beste oplossing voor de buurt."
Verkeersveiligheid aanpakken kan op verschillende manieren. Omdat er verschillende manieren zijn om dat doel te bereiken, staat er 170.000 euro in de begroting. Daarmee kunnen we de duurst mogelijke oplossing betalen, en blijven verschillende oplossingen mogelijk. Dit budget blijft gereserveerd.'
Belangrijk voor de stad is dat de definitieve mobiliteitsmaatregel voor de woonwijk aan volgende criteria voldoet:
• Geen doorgaand verkeer meer door de wijk Wuytsbergen-Ekelen.
• Minder gemotoriseerd verkeer in de wijk (modal shift 50/50 nastreven).
• Meer fietsverkeer in de wijk.
• Minimale stijging van het verkeer in andere centrumroutes.
• Een daling van de snelheid in Wuytsbergen en Ekelstraat.
• De verhoging van de gevoelsmatige verkeersleefbaarheid door de buurtbewoners.
• Een verbetering van de luchtkwaliteit.
• De groei van de wijk mogelijk maken, op een kwaliteitsvolle wijze.
Het stadsbestuur wenst te benadrukken dat een proefopstelling een tijdelijke mobiliteitsmaatregel is waarmee effecten kunnen worden gemeten en waarbij iedereen de kans en tijd krijgt om de impact te leren kennen.
De proefopstelling wordt geëvalueerd aan de hand van objectieve tellingen én de input uit de ervaringen van de buurt.
Hiervoor wordt een begeleidingsgroep samengesteld. Het is belangrijk dat niet alleen het effect in de woonwijk in de kaart wordt gebracht tijdens de proefopstelling, maar er wordt ook gekeken naar de gevolgen voor de ruimere omgeving.
De definitieve beslissing wordt genomen in de zomer van 2021 na de geplande proefperiode', besluit Van Olmen.
Jan Bertels : 'Géén woord over democratische gemeenteraadsbeslissing, géén participatie'
'Erg spijtig dat het schepencollege niet de eerlijkheid heeft om te verwijzen naar democratische beslissing van de gemeenteraad van 10 november, waarbij een slimme knip (camera's) werd goedgekeurd', zegt Jan Bertels, oppositieraadslid Sp.a.
'De digit-infosessie zelf was nogal onduidelijk, en zeker géén voorbeeld van echte participatie. Pas op einde, met moeite, kreeg je eigenlijk een beetje info wat er nu ging gebeuren, maar dan nog niet concreet.
Technische problemen en maar 2 vragen. Maar eenduidige informatie is wel de verantwoordelijkheid van het schepencollege. En die was er niet. Zo werk je niet echt aan een draagvlak', besluit Bertels.
Foto Johan Temmerman/ Nnieuws.